NOS NieuwsAangepast

The Guardian trekt privacy-artikel in

De Britse krant The Guardian heeft een artikel ingetrokken waarin werd gemeld dat onder meer Nederland met de Verenigde Staten afspraken heeft gemaakt over het verzamelen van privacygevoelige informatie. Het artikel verscheen zaterdagavond op de website van de krant, en werd door tal van media overgenomen.

Na enkele uren werd het bericht ingetrokken. Volgens de krant is dat gebeurd "in afwachting van de uitkomst van een onderzoek". Meer details geeft The Guardian niet.

Geheime afspraken

Het artikel was gebaseerd op een interview met een oud-medewerker van de NSA, Wayne Madsen, op de website privacysurgeon.org. Madsen werkte van 1985 tot 1997 voor de NSA. Hij zegt dat behalve Nederland ook Groot-Brittannië, Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Spanje en Italië geheime afspraken met de VS hebben gemaakt.

Op basis daarvan zouden de Europese landen verplicht zijn om informatie over telefoon- en internetgegevens aan de VS af te staan. In ruil daarvoor konden de landen beschikken over wat wordt genoemd "geschoonde informatie" van de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Schijnheiligheid

Uit het artikel van The Guardian werd niet duidelijk of de afspraken betrekking hebben op de periode dat Madsen bij de NSA werkte, of (ook) op de jaren erna. Madsen verwijt Europese politici die zeggen geschokt te zijn over de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden schijnheiligheid. "Ik snap niet hoe Angela Merkel haar gezicht in de plooi kan houden als ze Obama en de Britten om opheldering vraagt, terwijl Duitsland precies dezelfde afspraken heeft gemaakt."

Wayne Madsen kwam de afgelopen jaren geregeld met onthullingen over Amerikaanse inlichtingendiensten. Hij kreeg daarbij kritiek vanwege zijn controversiële standpunten. Madsen wordt wel een aanhanger van samenzweringstheorieën genoemd.

Edward Snowden

The Guardian is een van de kranten die eerder deze maand kwamen met de onthullingen van oud-CIA-medewerker Edward Snowden. Hij maakte openbaar dat de Amerikaanse inlichtingendiensten op grote schaal privacygevoelige informatie verzamelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl