NOS WielrennenAangepast

Kittel wint eerste Tour-etappe

Marcel Kittel heeft de eerste etappe in de Tour de France gewonnen. De Duitser van Argos-Shimano was na 213 kilometer de snelste in de sprint van een man of vijftig.

De toppers Mark Cavendish, André Greipel en Peter Sagan ontbraken in die eerste groep na een massale valpartij in de slotfase.

Jérôme Cousin, Juan José Lobato, Juan Antonio Flecha, Cyril Lemoine en Lars Boom reden de hele dag op kop. Ze pakten ruim vier minuten voorsprong, maar hun vlucht eindigde op 37 km van de finish.

Onderweg veroverde Lobato op de enige helling van de dag de bergtrui, terwijl Boom de tussensprint won. Omdat Kittel zondag in het geel vertrekt, mag Danny van Poppel (Vacansoleil), die knap derde werd, tijdens de tweede etappe de witte trui dragen.

Boom mee in ontsnapping

Om 12.16 uur begonnen 198 renners op Corsica aan de honderdste uitvoering van de Tour de France. Geen proloog in deze jubileumeditie, maar een rit in lijn, van Porto-Vecchio naar Bastia.

Vanuit de start demarreerde Jérôme Cousin (Europcar) en hij kreeg Cyril Lemoine (Sojasun), Juan José Lobato (Euskaltel), Juan Antonio Flecha (Vacansoleil) en Lars Boom (Belkin) met zich mee. Het kwintet pakte drie minuten, waarna de sprintersploegen Omega Pharma, Lotto-Belisol en Argos-Shimano de vijf aan een touwtje hielden.

Na 45,5 kilometer streden de vijf op de Côte de Sotta (vierde categorie), de enige heuvel van de dag, om de eerste bolletjestrui. Boom sprintte volop mee, maar Lobato bleek het sterkst.

Kopgroep blijft intact

De sprintersploegen lieten de vijf daarna lekker spartelen; het ene moment was het gaatje een minuut, om niet veel later weer drie minuten te bedragen.

Na 106 kilometer kwam de grote groep wel heel dichtbij en prompt ging Cousin er in zijn eentje vandoor. Boom, Flecha, Lobato en Lemoine sloten echter snel weer aan, waarna het groepje de voorsprong wist op te voeren tot boven de vier minuten.

Boom pakt punten

In de aanloop naar de tussensprint (op 63 kilometer van de finish) ging het tempo in het peloton omhoog en de vijf vooraan zagen hun voorsprong slinken tot een minuut. Boom won de sprint, voor Flecha. Lobato sprintte niet mee en liet zich terugzakken in het peloton.

De vier vooraan (Boom, Flecha, Cousin en Lemoine) mochten na de sprint weer uitlopen naar twee minuten, maar wisten uiteraard dat ze geen enkele aanspraak konden maken op de zege en het geel.

Op 37 kilometer van de meet kwam de vlucht ten einde en daarna ging het in volle vaart richting Bastia. In de staart van het peloton deden zich enkele valpartijtjes voor, maar de schade viel mee. Hoogerland was een van de ongelukkigen.

Chaos na massale valpartij

Een grote valpartij op twee kilometer van de meet kostte Sagan, Cavendish en Greipel een plaats in de eerste groep. Niki Terpstra overzag de chaos, versnelde en sloeg een gaatje. Op 300 meter van de streep werd Terpstra echter ingerekend, waarna Kittel de sprint won, voor de Noor Alexander Kristoff.

Danny van Poppel eindigde in zijn allereerste Tour-etappe knap als derde. En omdat Kittel zondag in het geel vertrekt, mag Van Poppel in de witte trui aan de tweede etappe beginnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl