NOS NieuwsAangepast

"Verslaafde arts sneller non-actief"

De Tweede Kamer wil dat artsen met een alcohol- of drugsverslaving sneller op non-actief kunnen worden gesteld. De Inspectie voor de Gezondheidszorg moet onmiddellijk ingrijpen en onderzoek doen, zeggen PvdA, VVD, PVV en CDA.

Uit praktijkvoorbeelden blijkt dat de inspectie artsen niet op non-actief stelt, zolang de "verslaving geen aantoonbaar negatief effect heeft op hun werk"'. De meeste fracties in de Tweede Kamer zijn verbijsterd en willen dat de inspectie onmiddellijk tijdelijke beroepsverboden op kan leggen.

Op de vingers

De zaak kwam aan het licht door een huisarts uit Zoetermeer met een drankprobleem en psychische klachten. Onderzoek van het Algemeen Dagblad wees uit dat hij van de Inspectie mocht doorwerken. Collega's tikten de arts wel op de vingers en probeerden patiënten zoveel mogelijk bij hem weg te houden.

De Inspectie zegt in een reactie de arts al heel lang te volgen, maar dat er nooit signalen van disfunctioneren zijn geweest. "Zolang er geen bewijs van disfunctioneren is kunnen wij iemand niet schorsen" aldus een woordvoerder. "Onlangs kwamen er wel signalen over de arts, en die onderzoeken we nu", aldus de inspectie.

Non-actief

De Kamer, waaronder regeringspartijen VVD en PvDA zien liever dat dit omgedraaid wordt. Bij signalen eerst op non-actief stellen, dan onderzoek doen. PvdA Tweede Kamerlid Wolbert: "We treden ook streng op tegen alcohol in het verkeer, daar kan ook je rijbewijs worden ingetrokken. We moeten bij deze kwesties eerder patiënten beschermen, in plaats van artsen".

De PvdA heeft vragen aan de minister gesteld en de VVD komt dinsdag met een voorstel voor het sneller op non-actief stellen.

Ook de PVV vindt dat de inspectie had moeten optreden. "Bij de eerste tekenen van de verslaving van de Zoetermeerse arts had men naar het College van Medisch Toezicht moeten stappen", aldus Tweede Kamerlid Klever.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl