NOS NieuwsAangepast

Uniek geval met orgasme in voet

Een Nederlandse vrouw is de eerste vrouw ooit, die is gediagnosticeerd met het 'foot orgasm syndrome'. De 55-jarige vrouw ging naar de dokter, omdat ze zo'n vijf à zes keer per dag last had van spontane orgasmes in haar linkervoet.

De Nederlandse neuropsychiater Marcel Waldinger en zijn team onderzochten haar en hij publiceerde hierover in het Amerikaanse blad 'Sexual Medicine'. Uit MRI-scans bleek dat de vrouw geen afwijkingen had in haar voet of haar hersenen, maar dat er iets mis ging in haar zenuwstelsel.

Beschadigd

De orgasmes begonnen ongeveer anderhalf jaar nadat ze uit een coma ontwaakt was. Toen ze wakker werd, had ze een tintelend en brandend gevoel in haar linkervoet, waarschijnlijk het gevolg van schade aan huidzenuwen.

De signalen van de zenuwen uit de linkervoet komen op dezelfde plek het ruggenmerg binnen als bepaalde impulsen uit de vagina. Omdat de zenuwen in de voet van de vrouw beschadigd waren, kregen haar hersenen op die plek lange tijd alleen maar informatie van zenuwen uit haar vagina te verwerken.

Na anderhalf jaar begonnen de huidzenuwen van haar voet te genezen en kregen de hersenen weer impulsen uit de linkervoet. Toen begonnen de problemen. De hersenen van de vrouw konden het verschil tussen beide lichaamsdelen niet herkennen, waardoor alles gezien werd als een signaal vanuit haar vagina. Het gevolg: een gevoel van een normaal orgasme, maar dan geprojecteerd in haar voet.

Schaamte

De voet-orgasmes gingen vaak gepaard met vaginaal vocht- en urineverlies. Het gevoel duurde wel een stuk korter dan normaal. De artsen hebben de vrouw kunnen genezen door een zenuw bij haar ruggenmerg te verdoven. Ze is nu al acht maanden voet-orgasmevrij. "De vrouw heeft nu alle normale gevoelens weer en kan ook nog gewone orgasmes krijgen", zegt Waldinger.

Waldinger, verbonden aan de Universiteit van Utrecht en het HagaZiekenhuis in Den Haag, denkt dat er meer mensen rondlopen met dezelfde aandoening, maar dat ze uit schaamte niet naar de dokter gaan. Hij is op zoek naar andere vrouwen die last hebben van het 'foot orgasm syndrome' en heeft daarvoor een website opgericht waar de vrouwen zich kunnen melden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl