NOS NieuwsAangepast

"Relatie met Suriname verbetert"

Door correspondent Harmen Boerboom

De nieuwe tijdelijk zaakgelastigde voor Nederland in Suriname, Ernst Noorman, ziet de relatie tussen de beide landen verbeteren.

De 'Chef-de-Poste' in Paramaribo begon afgelopen week op zijn nieuwe standplaats nadat toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Rosenthal in april vorig jaar ambassadeur Aart Jacobi had teruggeroepen. Dat gebeurde nadat het Surinaamse parlement de Amnestiewet had aangenomen waardoor onder anderen president Bouterse wordt ontslagen van rechtsvervolging voor de Decembermoorden van 1982.

Hechte banden

Hoewel de Amnestiewet nog steeds van kracht is, vindt Den Haag het tijd voor een volwaardige vertegenwoordiging in de Surinaamse hoofdstad.

"Ons standpunt ten aanzien van de Amnestiewet is niet gewijzigd. Wat ons betreft moet die nog steeds van tafel omdat hij ingrijpt in een lopend strafproces", legt Noorman uit. "Maar minister Timmermans heeft kort na zijn aantreden geconstateerd dat de banden tussen de beide landen zo hecht en intens zijn dat dat op dit moment een vertegenwoordiging op het hoogste niveau rechtvaardigt."

Den Haag wilde Noorman eigenlijk als ambassadeur sturen, maar de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken, Winston Lackin, heeft daarvoor nog geen toestemming verleend omdat dat volgens hem 'geen prioriteit heeft'. Noorman hoopt snel de status van ambassadeur te krijgen, "maar die beslissing is aan de Surinaamse regering."

Betere samenwerking

Ondanks de ijzige verhouding op politiek niveau werken Nederland en Suriname op operationeel niveau intussen alweer veel beter samen. Met name op juridisch en politioneel gebied is de samenwerking volgens Noorman uitstekend. "En ook op het culturele en economische vlak zijn er goedlopende samenwerkingsprojecten," zegt de diplomaat.

Noorman woont intussen in de ambtswoning van de ambassadeur, waar na ruim een jaar het rood-wit-blauw weer voor de deur wappert. "Ik ben van plan om de residentie een centrale functie te gaan geven in de contacten."

In het verleden werd er op Koninginnedag in de tuin van de woning altijd een receptie gegeven waarvoor ook het Surinaamse staatshoofd werd uitgenodigd. Sinds het aantreden van Desi Bouterse als president is die situatie veranderd. Op de vraag of het huidige staatshoofd weer welkom is voor haring en oranjebitter antwoordt de nieuwe tijdelijk zaakgelastigde: "Ik ben net een paar dagen in het land. Hoe ik de officiële activiteiten op de residentie ga invullen, daarop ga ik mij nog bezinnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl