NOS NieuwsAangepast

Wanhopige vader beplakt schilderij

De politie heeft in Londen een man (57) gearresteerd nadat hij een foto van zijn zoon op een meesterwerk had geplakt in de National Gallery, het museum waar de nationale collectie schilderijen uit de 13e tot en met de 19e eeuw is te zien.

De man heeft het werk "The Hay Wain" uit 1821 van John Constable beschadigd, één van de beroemdste Britse kunstwerken. Op het schilderij is een landschap in Suffolk te zien met een hooiwagen die in een riviertje staat.

Geen blijvende schade

De gearresteerde man wordt in verband gebracht met Fathers4Justice, een actiegroep die zich inzet voor vaders die geen contact mogen hebben met hun kinderen.

Het kunstwerk van Constable wordt nu door de National Gallery onderzocht. Het museum denkt dat er geen blijvende schade is toegebracht.

Gescheiden vaders

Eerder deze maand is een lid van Fathers4Justice aangeklaagd voor het beschadigen van een schilderij van koningin Elizabeth II in Westminster Abbey. De man spoot op 13 juni verf op een schilderij waarop de koningin in vol ornaat is te zien ter ere van haar diamanten jubileum als staatshoofd.

Beide incidenten komen op een moment dat Fathers4Justice heeft aangekondigd niet langer te willen overleggen met de overheid, rechters, juristen en andere organisaties die zich bezighouden met familierecht. Volgens een woordvoerder is de afgelopen vijf jaar zonder veel succes geprobeerd om gescheiden vaders meer recht te geven op omgang met hun kinderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl