NOS NieuwsAangepast

"Geen versoepeling dalai lama"

China ontkent dat het verbod om de dalai lama openlijk te vereren, wordt versoepeld. In een verklaring aan de BBC zegt het staatsbureau voor Religieuze Zaken dat er geen sprake is van een verandering in het beleid.

Gisteren meldde Radio Free Asia dat Tibetanen in twee provincies toestemming krijgen om de dalai lama openlijk te vereren als hun spirituele leider en dat in sommige tempels zijn afbeelding mag worden opgehangen. Ook zou de dalai lama niet langer bekritiseerd mogen worden door Chinese overheidsinstanties en media.

De kloosters waar de BBC vervolgens informeerde naar mogelijke veranderingen in het Chinese beleid, lieten weten dat zij nog niets hadden gehoord.

Tibet

In de verklaring aan de Britse omroep, benadrukt de Chinese regering dat er sprake is van een "helder en consistent beleid in de richting van de dalai lama". Daarin staat verder dat als de dalai lama de relatie met de centrale regering wil verbeteren, hij zijn pogingen voor een onafhankelijk Tibet moet opgeven.

Peking beschuldigt de dalai lama ervan dat hij Tibet wil afsplitsen van China. In 2011 werd hij door de Chinese partijfunctionaris die verantwoordelijk is voor Tibet nog afgeschilderd als 'een wolf in monnikskleding'.

De dalai lama, die in het noorden van India verblijft, zegt dat hij alleen meer autonomie wil voor Tibet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl