NOS NieuwsAangepast

Vijf consulaten-generaal dicht

Het kabinet gaat vijf consulaten-generaal sluiten en grote ambassades inkrimpen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt kleiner, ambassades worden soberder gehuisvest en waar mogelijk worden ambassadegebouwen met andere landen gedeeld.

Dat zijn enkele maatregelen die minister Timmermans neemt om 100 miljoen euro te bezuinigen. Er gaan geen ambassades meer dicht, buiten die waarvan de sluiting al eerder was aangekondigd. Niet langer kan elke post alle diensten leveren, zegt de minister. De apparaatskosten verminderen met een kwart. Timmermans vindt dat Nederland minder aanwezig moet zijn in Europa en meer in opkomende markten.

Moderniseren

De consulaten-generaal die worden gesloten, zijn die in Antwerpen, München, Milaan, Chicago en Osaka. De behartiging van de economische belangen daar wordt onder meer ondergebracht bij ambassades in die landen.

Timmermans maakte verder bekend dat de hulp voor Nederlanders in het buitenland wordt gemoderniseerd. Er komt één telefoonnummer voor Nederlanders in nood en paspoort- en visumprocessen worden gedigitaliseerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl