NOS NieuwsAangepast

"Goed gesprek kabinet,oppositie"

Het kabinet heeft een "goed gesprek" gehad met de oppositiepartijen D66 en GroenLinks. Het gesprek donderdagavond ging over de bezuinigingen op de kindregelingen en over het leenstelsel, zei vicepremier Asscher voor het begin van de ministerraad. Minister Dijsselbloem van Financiën noemde het gesprek "heel constructief".

Het kabinet zoekt steun voor de kabinetsplannen, omdat VVD en PvdA in de Eerste Kamer geen meerderheid hebben. Bij het urendurende gesprek met D66-leider Pechtold en zijn collega Van Ojik van GroenLinks waren Dijsselbloem, Asscher, minister Bussemaker van Onderwijs en staatssecretaris Dekker van Onderwijs aanwezig.

Geen basis

Na afloop van het gesprek zei een woordvoerder van GroenLinks dat het gesprek nog geen basis had opgeleverd voor echte onderhandelingen. Het kabinet zou nog te weinig perspectief hebben geboden voor het vrijmaken van extra geld voor het onderwijs en het duurzamer maken van de economie. Dat willen de twee oppositiepartijen.

Asscher en Dijsselbloem zijn wel positief. "We hebben alle onderwerpen verkend", aldus Dijsselbloem. "Maar het zijn geen tijden om gouden bergen te beloven."

Volgens Asscher hebben de onderhandelingen over de bezuinigingen van 6 miljard ook een verband met deze gesprekken. "Deze bezuinigingen leveren ook weer geld op", aldus de vice-premier en minister van Sociale Zaken.

Maandagavond gaat het gesprek verder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl