NOS NieuwsAangepast

Gevaarlijke medicijnen ontdekt

De douane heeft op verzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) ruim 92.000 illegale medicijnen in beslag genomen. De geneesmiddelen kwamen vooral uit China en India en werden online in Nederland te koop aangeboden.

Meer dan 7300 post- en koerierszendingen werden in Nederland gecontroleerd. De douane vond vooral veel erectiepillen, afslankmiddelen en slaapmiddelen. Ook werden enorme hoeveelheden anabole steroïden in pakketjes uit Slowakije aangetroffen.

Internationale operatie

Volgens de IGZ zijn de onderschepte geneesmiddelen levensgevaarlijk, omdat niet duidelijk is waar ze vandaan komen en hoe ze geproduceerd zijn. "In illegale geneesmiddelen kunnen stoffen zitten die je gezondheid ernstig kunnen schaden. Er kan ook een vervelende wisselwerking optreden met andere geneesmiddelen die je gebruikt", zegt de Inspectie.

De actie was onderdeel van een internationale operatie tegen illegale handel in medicijnen via internet. Bijna honderd landen deden mee. Wereldwijd zijn tien miljoen potentieel gevaarlijke medicijnen gevonden met een waarde van ruim 31 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl