NOS NieuwsAangepast

Monroe-fotograaf Stern overleden

De Amerikaanse fotograaf Bert Stern is overleden op 83-jarige leeftijd. Stern werkte als glamour- en reclamefotograaf en was vooral bekend van een fotosessie met Marilyn Monroe.

Stern nam de foto's van de filmster enkele dagen voor haar dood in 1962. Monroe was gehuld in doorschijnende sjaaltjes en droeg parels. In een sessie van drie dagen fotografeerde hij haar 2571 keer voor het blad Vogue.

Lolita

In zijn lange carrière maakte Stern ook foto's van Elizabeth Taylor, Sophia Loren en Brigitte Bardot. Ook maakte hij de foto van kindster Sue Lyon voor de poster van de film 'Lolita'. In 2008 fotografeerde hij Lindsay Lohan op dezelfde manier als Monroe in 1962.

Stern groeide op met fotografie; zijn vader was portretfotograaf in New York. In zijn diensttijd tijdens de Koreaans Oorlog kon hij zich bekwamen in het vak, als fotograaf voor het Amerikaanse leger. Daarna ging hij werken voor een reclamebureau.

Wodka voor piramide

Als reclamefotograaf introduceerde hij een meer kunstzinnige blik voor advertenties. In plaats van het product rechttoe-rechtaan te fotograferen, koos hij voor een meer gestileerde aanpak. Zo vloog hij ooit naar Caïro om een glas wodka voor de piramide van Gizeh te fotograferen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl