NOS NieuwsAangepast

Griekenland blij met gaspijpleiding

De pijpleiding die gas vanuit Azerbeidzjan naar Europa gaat vervoeren, zal door Turkije, Griekenland en Albanië naar Italië lopen. Een consortium dat uit verschillende bedrijven bestaat, waaronder BP, heeft dit project verkozen boven het rivaliserende Nabucco West. Die lijn zou van Turkije naar Oostenrijk lopen via Bulgarije, Roemenië en Hongarije.

De aanleg van de Trans Adriatic Pipeline is een van de grootste buitenlandse investeringen in Griekenland en biedt West- en Centraal-Europa een alternatief voor Russisch gas.

Nieuwe banen

De komst van de pijplijn betekent dat in Griekenland 1,5 miljard euro wordt geïnvesteerd. Uit onderzoek blijkt dat de aanleg van de pijpleiding direct 2000 Griekse banen oplevert en indirect nog eens 10.000. Voor de Griekse economie zou dit zeker 413 miljoen euro opleveren.

Hoewel de officiële bekendmaking van het besluit later vanochtend volgt in Azerbeidzjan, heeft het consortium de Griekse premier Samaras al op de hoogte gesteld. Athene reageerde verheugd op de mededeling. De buitenlandse investering is een opsteker voor Griekenland, gezien het moeizame verloop van noodzakelijke privatiseringen van Griekse staatsbedrijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl