NOS NieuwsAangepast

Deel cipiers krijgt nieuwe baan

Een groot deel van het personeel in gevangenissen die gesloten zullen worden, krijgt nieuw werk bij de Dienst Justitiële inrichtingen. Staatssecretaris Teeven maakte dat vanavond bekend in een debat met de Kamer.

Door de bezuinigingen op het gevangeniswezen moeten negentien gevangenissen dicht en verliezen 2600 mensen hun baan. Een groot deel daarvan kan dus aan de slag bij de dienst. Lager geschoold personeel kan naar verwachting aan het werk bij de beveiliging van rijksgebouwen. Teeven schat dat daar zo'n 500 mensen terecht kunnen. Mogelijk krijgen tientallen mensen een baan bij de douane.

Staatssecretaris Teeven verdedigt zijn aangepast Masterplan Gevangeniswezen. Onder druk van de Kamer moest hij zijn plannen eerder al aanpassen. Aanvankelijk was hij van plan 340 miljoen te bezuinigen. Daarmee waren 3700 banen gemoeid. Teeven bezuinigt nu 270 miljoen door onder meer zijn plannen voor de thuisdetentie met enkelband te schrappen.

"Afbraakplan"

De oppositie is nog altijd zeer kritisch en noemt het een "afbraakplan". Teeven is er ook niet trots op. "Ik ben het met alle leden eens dat het heel slecht is. Dat het een heel hard besluit is voor mensen die nu horen dat hun inrichting gaat sluiten."

Volgens Teeven is nu het maximale gedaan om aan de bezuinigingsopdracht te voldoen. "We hebben het echt in de plooien en spelonken van het departement moeten zoeken. Nu zit er dus niets meer in. Extra bezuinigingen zijn in de toekomst niet meer haalbaar. Dat is naar mijn optiek volstrekt onmogelijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl