NOS NieuwsAangepast

"Stoppen met Fyra privaat besluit"

Het Nederlands kabinet heeft geen directe bemoeienis met het stoppen van de Fyra. Het was een besluit van een private onderneming om het contract met de Italiaanse fabrikant op te zeggen. Dat heeft premier Mark Rutte tegen zijn Italiaanse collega Enrico Letta gezegd.

"Ik heb hem uitgelegd dat het echt een beslissing is van een private onderneming en dat de overheid daar verder geen directe betrokkenheid bij heeft", zei Rutte na een gesprek dat hij en Letta hadden voorafgaand aan een EU-top in Brussel.

Bezorgd over de toekomst

De Italiaanse premier kondigde vorige week aan dat hij de kwestie over de Italiaanse hogesnelheidstrein vandaag met Rutte wilde bespreken. Hij is bezorgd over de toekomst van het Italiaanse bedrijf dat de Fyra gebouwd heeft en over de toekomst van de Italiaanse technologie.

De spoorwegen in Nederland en België hebben het contract met de Italiaanse Fyra-fabrikant AnsaldoBreda opgezegd vanwege een reeks van technische defecten aan de trein. Letta had het eerder al met de Belgische premier Di Rupo over de Fyra gehad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl