NOS NieuwsAangepast

"China soepeler over Dalai Lama"

Het is nog maar een experiment. Maar de Chinese regering lijkt af te stappen van het beleid om alles wat naar de Dalai Lama riekt te verketteren. Dat zegt Radio Free Asia.

De Dalai Lama is de religieuze leider van de Tibetanen, en tot twee jaar geleden was hij ook hun politieke voorman. Hij vluchtte in 1959 na grootschalige protesten tegen het Chinese bestuur uit Lhasa.

Sindsdien leeft hij in India, waar hij in Dharamsala een regering in ballingschap heeft gevormd.

Foto's van Dalai Lama

China beschouwt de Dalai Lama, die roept om meer autonomie voor de Tibetanen, als de leider van het verzet in Tibet. Hij wordt steevast in de media beledigd en bekritiseerd.

China's strategie lijkt tot nog toe averechts uit te pakken. De Dalai Lama kan onder Tibetanen nog steeds op veel steun rekenen. Sterker, China jaagt Tibetanen eerder tegen zich in het harnas.

Mogelijk dat China dit nu inziet, en daarom zijn beleid verandert. In twee - niet nader genoemde - provincies mogen Tibetanen weer foto's van de Dalai Lama bij zich dragen, op voorwaarde dat ze hem uitsluitend beschouwen als hun religieuze leider, en niet als hun politieke leider.

Verbod op kritiek

Volgens officiële cijfers wonen een kleine drie miljoen Tibetanen in de Tibetaanse Autonome Regio, kortweg Tibet. Maar in vier aangrenzende provincies wonen naar schatting ook nog zo'n drie miljoen Tibetanen. De nieuwe regel zou gelden voor Tibetanen in twee van deze provincies.

Ook opmerkelijk: volgens Radio Free Asia is het Chinese overheidsinstanties en media voortaan verboden om kritiek te uiten op de Dalai Lama.

Een officiële aankondiging van het experiment is nog niet gedaan. Tibet-deskundigen van verschillende onderzoeksinstituten in Lhasa en Peking konden het bericht tegenover de NOS niet bevestigen.

Maar als het bericht klopt - waarover de laatste dagen op sociale media ook al werd gerept - is het een duidelijk breuk met de afgelopen tijd.

Sinds bloedige rellen in 2008, die werden gevolgd door meer dan honderd zelfverbrandingen, waren de duimschroeven volgens mensenrechtenorganisaties juist enorm aangedraaid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl