Medische doorbraak dankzij teek
Onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam hebben een doorbraak bereikt in het onderzoek naar de stolling van bloed. In het speeksel van teken hebben ze een eiwit ontdekt dat naar verwachting leidt tot betere antistollingsmiddelen.
De huidige middelen werken goed, maar hebben vaak ernstige bijwerkingen. Zo kan het nemen van deze middelen leiden tot meer bloedingen. Als het stollingsmechanisme is uitgeschakeld, kan een bloeding grote gevolgen hebben. Daarvoor is niet altijd een stollingsmiddel beschikbaar.
'Fundamenteel nieuw inzicht'
Onderzoeker Tim Schuijt legt uit dat de nieuwe stollingsremmer die mogelijk in de toekomst kan worden gemaakt op basis van het tekeneiwit, niet meer het hele stollingssysteem platlegt, maar slechts een specifiek deel ervan. Dat moet de kans op bloedingen verkleinen.
Het nieuwe eiwit komt voor in teken die leven van het bloed van gewervelde dieren en mensen. Met het speeksel komen stoffen in het bloed die verhinderen dat het bloed stolt. Zo kan de teek zich dagenlang op dezelfde plek voeden.
Volgens Schuijt draagt het eiwit op een tot nu toe onbekende manier bij aan het dun houden van het bloed.
"Dit eiwit heeft ook geleid tot een fundamenteel nieuw inzicht in de werking van ons eigen stollingssysteem. We denken dat door deze vondst de leerboeken over bloedstolling worden aangepast", zegt Schuijt.
Het onderzoek gaat door, het is nog te vroeg om nieuwe medicijnen te kunnen ontwikkelen.