NOS NieuwsAangepast

Stakingen PostNL uitgebreid

De hoeveelheid pakjes die in de distributiecentra van PostNL liggen, neemt snel toe nu steeds meer zelfstandige pakketbezorgers het werk neerleggen. De staking begon maandag in Amsterdam, gisteren kwamen daar Katwijk en Amsterdam-Noord bij en vandaag hebben bezorgers ook in Utrecht, Zaandam en Wateringen het werk neergelegd. Ook in andere regio's is onrust.

Inmiddels liggen er tienduizenden pakjes klaar voor bezorging en staken honderden pakketbezorgers, zegt FNV Bondgenoten.

De bezorgers, zzp'ers, zijn het niet eens met de lagere tarieven die PostNL wil betalen voor de bestelling van pakketten. Volgens PostNL is het logisch dat het tarief per pakje daalt naarmate het aantal aankopen via internet toeneemt.

'Respectloos behandeld'

De bezorgers voelen zich respectloos en niet als zelfstandig ondernemer behandeld door PostNL, zegt vakbondsbestuurder Egon Groen van FNV Bondgenoten. "Daarbovenop komt dat PostNL stelselmatig de voorwaarden waaronder die mensen werken naar beneden bijstelt".

Eergisteren hoorde hij dat een pakketbezorger die met PostNL wilde onderhandelen over de bijgestelde voorwaarden, te horen kreeg dat er voor hem tien anderen waren. "Daardoor is de vlam in de pan geslagen." Groen heeft ook contracten onder ogen gehad.

De zzp'ers zijn niet aangesloten bij de bond, maar toch wil Groen hen helpen. FNV Bondgenoten is vandaag als bemiddelaar bij een gesprek van de pakketbezorgers met PostNL.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl