NOS NieuwsAangepast

Hoger riscio nieuwe bloedverdunner

Patiënten lopen een beduidend hoger risico op maag- en darmbloedingen bij het gebruik van nieuwe middelen om het bloed te verdunnen. Dat blijkt uit een analyse van internationale studies door onderzoekers van het Erasmus MC. Patiënten lopen volgens die analyse een ongeveer 45 procent hoger risico op een bloeding dan bij de huidige standaardtherapie.

Vooral patiënten die worden behandeld voor een trombosebeen, longembolie of een (dreigend) hartinfarct lopen meer risico.

Een bijkomend probleem bij het gebruik van de vijf nieuwe bloedverdunners is volgens de onderzoekers het ontbreken van een goed getest antidotum. Dat is een middel dat de werking van de bloedverdunners opheft bij ernstige bloedingen.

Voordelen

De nieuwe bloedverdunners worden voorgeschreven omdat ze een aantal voordelen hebben. Bij traditionele bloedverdunners luistert de dosering nauw en moeten patiënten geregeld naar de trombosedienst om hun bloed te laten controleren.

Als het bloed te stroperig is, lopen mensen kans op een trombose. Is het te dun, dan neemt het risico op een bloeding toe. Aan de hand van de resultaten wordt het aantal te slikken tabletten per dag aangepast.

De nieuwe bloedverdunners zijn makkelijker in het gebruik. Patiënten nemen dagelijks een vaste dosering en hoeven niet meer naar de trombosedienst.

Antidotum

Het Eramsus MC zegt dat er nader onderzoek wordt gedaan naar een antidotum. Maag- darm- en leverarts Eric Tjwa van het ziekenhuis zegt dat bij de introductie van de nieuwe bloedverdunners een leidraad is geschreven door de Orde van Medisch Specialisten, onder meer over hoe om te gaan met het ontbreken van een antidotum.

"Het is opmerkelijk te noemen dat dit de gang van zaken is, ik denk dat de toekomst zal uitwijzen of het wijs is of niet", zegt Tjwa.

In 2009 bleek overigens uit een andere studie dat een van de nieuwe bloedverdunners leidt tot aanzienlijk minder beroertes en hersenbloedingen bij mensen met hartritmestoornissen. "Voor individuele patiënten is het van belang om de risico's tegen elkaar af te wegen", volgens de arts.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl