NOS NieuwsAangepast

Dekker: presentator lever salaris in

Staatssecretaris Dekker vraagt presentatoren van de publieke omroep vrijwillig een deel van hun inkomen in te leveren.

In dagblad De Telegraaf doet Dekker een moreel appel op presentatoren die meer verdienen dan een minister.

"Er vallen door de bezuinigingen veel banen weg in Hilversum. Iedereen die daar dan een fors hoger salaris dan normaal verdient, zou zich eens goed achter de oren moet krabben", zegt Dekker.

Hij noemt directeur Jan Slagter van omroep Max een voorbeeld voor de anderen. Slagter heeft dit jaar vrijwillig salaris ingeleverd. "Dat zou anderen sieren," zegt Dekker.

Grootverdieners

De staatssecretaris zegt niet voor welke presentatoren zijn moreel appel is bedoeld. Sinds 1 januari geldt voor bestuurders van de publieke omroep een wettelijk vastgestelde salarisgrens van ruim 186.000 euro. De wet geldt niet voor presentatoren.

Enkele grootverdieners onder hen zijn Patrick Lodiers, Jeroen Pauw, Antoinette Hertsenberg, Matthijs van Nieuwkerk, Paul de Leeuw en Dominique Weesie.

Het kabinet gaat verder met verlagen van de topinkomens in de publieke sector, door het maximale loon naar 144.000 euro bruto per jaar te verlagen.

Reactie NPO

"Wij hebben dit morele appel eerder gedaan en ondersteunen dit nu dus ook'', zegt de Nederlandse Publieke Omroep in een reactie. ,,Ons eerdere appel heeft al tot minder topverdieners geleid.''

De NPO vindt wel dat er enkele uitzonderlijke talenten nodig zijn voor een onderscheidende publieke omroep. "Misverstand is dat deze presentatoren boven de norm betaald worden vanuit belastinggeld. Dat is niet zo, omroepverenigingen betalen het deel boven de norm volledig uit eigen geld.''

Binnen de publieke omroep bestaat de afspraak om het aantal presentatoren dat boven de norm verdient, de komende jaren terug te brengen, zo laat ook de VARA weten. "Daar houden we ons aan.'' Ook de VARA stelt dat het salaris dat presentatoren boven de norm verdienen, wordt betaald uit eigen verenigingsgeld.

"Unieke talenten"

BNN wijst op het belang van "bepaalde unieke tv- en radiotalenten'' voor een brede, toegankelijke publieke omroep. "Soms moet je dan flink betalen'', zegt deze omroep. BNN stelt dat het aantal presentatoren boven de norm afgelopen jaren ook bij BNN is gedaald. ,,Terecht dat deze discussie gevoerd wordt, niets mis met een moreel appel. Ook intern voeren we die discussie.''

De NPO liet begin mei nog weten dat het aantal presentatoren boven de salarisgrens in 2012 vergelijking met het jaar daarvoor was gedaald van tien naar zeven. Sinds medio 2012 werden er echter strengere normen van kracht; presentatoren die werkzaam zijn vanuit een bv vallen sindsdien ook onder het beloningskader. Daardoor kwamen er weer twee bij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl