Europa op slot voor werkzoekende

Door correspondent Tijn Sadée

Op de Europese top vandaag in Brussel staat de discussie over jeugdwerkloosheid centraal. Miljoenen jongeren zitten zonder baan, vooral in Zuid-Europese landen. Maar tegelijk raken in Noord-Europa veel vacatures niet opgevuld. Het moet jongeren daarom makkelijk worden gemaakt om over de grens een baan te vinden, stelt de Europese Commissie, die daarom een grotere inzet wil van de Europese Vacaturebank Eures.

In Europa zijn er ruim twee miljoen vacatures waar niemand zich voor kandideert. "Zonde", zegt Gert De Buck van het Brusselse Eures-kantoor, "want voor Spaanse werkzoekenden zijn er veel mogelijkheden in België of Nederland, waar de zorgsector kampt met een personeelstekort".

Vergrijzing

"Bij ons werken nu dankzij Eures zes Spaanse verpleegkundigen", zegt Nancy Sturtewagen van zorgcentrum Veilige Have in het Vlaamse Aalter. "Vanochtend heeft mijn collega het vliegtuig weer gepakt naar Madrid, want we hebben er nog veel meer nodig. Het tekort wordt door de vergrijzing alleen maar erger."

In de tuin van het bejaardenhuis houdt de jonge Spaanse Roberto een rookpauze. "Ik was kansloos in mijn land, maar hier hoop ik iets op te bouwen."

Jeugdgarantieplan

Naast het versterken van Eures is er ook het Jeugdgarantieplan, waar regeringsleiders zich tijdens de top over buigen. Het plan, dat 21 miljard euro kost, garandeert dat iedere jonge Europeaan na maximaal vier maanden werkloosheid een stage of opleiding krijgt aangeboden.

Het zijn ambitieuze plannen van een Europese Commissie die flink onder vuur ligt. "Deze Commissie is de brandstof voor extreemrechts dat profiteert van de onvrede over het Europese bezuinigingsbeleid", zei deze week de Franse minister voor Industrie.

Geen wondermiddel

"Als je met plannen komt die niet uitvoerbaar zijn, keren mensen zich nóg meer af van Brussel", waarschuwt Pim van Ballekom van de Europese Investeringsbank (EIB). Ook van zijn bank wordt veel verwacht. Met 70 miljard euro in kas kan de EIB met leningen de economie aanjagen.

"Maar de EIB is geen wondermiddel." Als de regeringsleiders niet eerst het échte probleem aanpakken, de arbeidsmarkten in Europa van het slot halen, halen geldpotjes weinig uit, zegt Van Ballekom. "Er zijn maar liefst 4700 beschermde beroepen in Europa, waardoor er weinig instroom van jongeren is. Die worden al op voorhand afgeschrikt door de administratieve rompslomp."

Maar hervormen van je arbeidsmarkt vergt politieke moed, weet Van Ballekom: "De voormalige eurogroepvoorzitter Juncker zei hier ooit over: 'Wij politici weten heel goed wat we moeten doen, maar dan is het onzeker of we nog worden gekozen'."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl