NOS NieuwsAangepast

Kabinet zet pensioenplan door

Hoewel de voltallige oppositie tegen is, kan het kabinet voorlopig verder met het pensioenplan zoals dat met de vakbonden en de werkgevers is afgesproken in het sociaal akkoord.

Staatssecretaris Klijnsma en staatssecretaris Weekers hebben daarvoor de steun van VVD en PvdA. Tijdens de stemmingen vandaag in de Tweede Kamer stemden alleen de coalitiepartijen vóór.

'Wet die rammelt'

D66 en 50Plus legden vooraf een stemverklaring af. "Wat mij betreft neemt een parlement dat een wet aanneemt die dusdanig rammelt, zichzelf niet serieus," zei D66-Kamerlid Van Weyenberg in zijn verklaring. Kamerlid Klein van 50Plus: "Deze plannen zijn in noodtempo door de Kamer gejaagd. Ik ben erg teleurgesteld in de gang van zaken."

Of de pensioenplannen ook in de Eerste Kamer op een meerderheid kunnen rekenen is de vraag. De coalitie heeft daar geen meerderheid en bij andere partijen is dus veel kritiek op de plannen. Volgens critici als de Raad van State en oppositiepartijen in de Tweede Kamer wordt door de plannen de opbouw van voldoende pensioen voor veel mensen een stuk onzekerder.

Premies

Het pensioenplan behelst onder meer een verlaging van het belastingvoordeel voor werknemers. Vanaf 2015 kunnen werknemers nog maar 1,85 procent van hun brutoloon belastingvrij in hun pensioen steken. Dat was ruim 2 procent. Zo kunnen er miljarden euro's voor het rijk bezuinigd worden. Omdat werknemers er dan op achteruit gaan willen zowel kabinet als Tweede Kamer dat wel samen laten gaan met verlaging van de premies.

Maar daar kunnen kabinet en Kamer niet over beslissen. Maandag werd daarom het debat over het pensioenplan onderbroken voor overleg tussen kabinet en sociale partners. Maar dat liep op niets uit, volgens Klijnsma gaan alleen pensioenfondsbesturen en de betrokken werkgevers en werknemers over de hoogte van de premies.

Kritiek

Er was veel kritiek in het debat. De PVV heeft geen goed woord voor de plannen over. "De PvdA zegt vaak dat we socialer uit de crisis moeten komen, dit is niet de manier".

Volgens de ChristenUnie is de uitkomst nu "heel jammer". "Kabinet doe ons dit zo niet aan", zei Carola Schouten.

'Gijzeling'

Volgens het CDA laat de PvdA zich "gijzelen door de sociale partners". Jesse Klaver van GroenLinks zei het gevoel te hebben dat hij "te maken heeft met Jan Klaassen en Katrijn in plaats van Weekers en Klijnsma, omdat zij zich als poppen richting de partners opstellen".

CDA, CU, D66 en GroenLinks willen best meedenken over aanpassingen van de pensioenopbouw, maar niet zonder garanties dat eventuele verlaging van de premies ook daadwerkelijk ten goede komt van de werkenden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl