NOS NieuwsAangepast

Parlementariërs Bulgarije bekogeld

Betogers in Bulgarije hebben parlementsleden bekogeld met tomaten en eieren. Ze riepen leuzen als "mafia" en "treed af!".

Duizenden demonstranten, vooral jonge Bulgaren, zijn al meer dan een week aan het protesteren. Ze eisen het aftreden van de socialistische regering vanwege een omstreden benoeming.

De nieuwe premier Plamen Oresharski wilde de 32-jarige mediamagnaat Deljan Peevski benoemen tot hoofd van de nationale veiligheidsdienst. De familie van Peevski is eigenaar van verschillende televisiezenders en kranten.

Volgens de demonstranten is de benoeming van Peevski, die geen ervaring heeft met veiligheidszaken, het bewijs dat de regering te nauwe banden heeft met het bedrijfsleven. Onder druk van de protesten stemde het parlement tegen de aanstelling.

Corruptie

Hoewel de benoeming is teruggedraaid en de premier zijn excuses heeft aangeboden, gaan de protesten door. De betogers vinden dat de regering de corruptie en de georganiseerde misdaad in Bulgarije onvoldoende aanpakt. Eerder dit jaar trad de centrumrechtse premier Bojko Borisov af na aanhoudende protesten tegen corruptie en hoge energieprijzen. Oresharski won in mei de verkiezingen. De huidige premier weigert voorlopig op te stappen. Volgens hem is dat slecht voor de stabiliteit en economie van het land. Bulgarije is het armste land van de Europese Unie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl