NOS NieuwsAangepast

Egypte: onrust en angst voor rellen

Bij botsingen tussen aanhangers en tegenstanders van de Egyptische president zijn zeker twee doden gevallen. Anderen spreken van twee doden. Tientallen mensen raakten gewond.

De rellen begonnen in Mansoura, een plaats ten noorden van Caïro, toen president Mohammed Morsi daar een bezoek bracht aan een moskee. Tegenstanders bekogelden zijn aanhangers buiten de moskee met afval en stenen. Ook in andere steden in de Nijldelta is het onrustig. Het afgelopen weekeinde kwamen daarbij twee mensen om.

Oplopende spanning

In een toespraak zei president Morsi dat de verdeeldheid in Egypte een bedreiging is voor de democratie. Volgens hem kan het leiden tot chaos. Hij gaf wel toe dat hij fouten heeft gemaakt en zei dat overheidsinstellingen "snel en radicaal" moeten hervormen.

Het Egyptische leger heeft onderstreept dat het gemakkelijk weer de macht kan overnemen, als de strijdende partijen zich niet met elkaar verzoenen. Het leger is bezig manschappen en materieel op te stellen op belangrijke punten in het land zoals bij overheidsgebouwen, mediacentra en belangrijke toegangswegen tot steden.

Voedsel hamsteren

Zondag is het een jaar geleden dat de islamist Morsi president van Egypte werd. Naar verwachting zal er dan massaal worden betoogd tegen zijn beleid. Uit angst voor onlusten beginnen Egyptenaren voedsel te hamsteren en ook bij tankstations staan lange rijen.

Onder meer de VS sluit zondag de ambassade. Amerikanen wordt aangeraden om vanaf morgen zoveel mogelijk binnen te blijven of in ieder geval in hun eigen buurt.

Morsi volgde Hosni Mubarak op die in 2011 ten val kwam. Volgens de rebellerende Tamarod-beweging zijn sinds Morsi's aantreden de armoede, werkloosheid en onveiligheid toegenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl