NOS NieuwsAangepast

Archief Otto Frank moet naar Bazel

De Anne Frank Stichting in Amsterdam moet 4,5 meter archief van Otto Frank afstaan aan het Zwitserse Anne Frank Fonds. Dat is de uitkomst van een twee jaar durende rechtszaak die door het fonds uit Bazel was aangespannen.

Dat fonds is eigenaar van de stukken, maar had ze in langdurige bruikleen gegeven aan Amsterdam. Het leek beide organisaties destijds het beste om al het archiefmateriaal op één plek te bewaren en het Anne Frank Huis was daarvoor de aangewezen plaats. Het archief is op dit moment onderdeel van een tentoonstelling.

Van mening veranderd

Het fonds in Bazel is van mening veranderd omdat het een eigen museum wil beginnen in Frankfurt, waar Anne Frank tot 1933 met haar ouders en haar zus woonde. De nalatenschap van Otto Frank, de vader van Anne, zou daar tentoongesteld moeten worden. De Anne Frank Stichting is het daar niet mee eens. De overeenkomst was voor onbepaalde tijd en van sommige stukken staat niet vast van wie ze zijn, zegt de stichting.

De rechtbank in Amsterdam heeft bepaald dat de stukken, vooral brieven en foto's, voor 1 januari 2014 geretourneerd moeten worden. Er is volgens de rechter zo'n grote vertrouwensbreuk tussen de twee organisaties ontstaan dat het gerechtvaardigd is om de bruikleenovereenkomst op te zeggen.

Geen gevolgen

De Anne Frank Stichting betreurt de uitspraak. De stichting zegt dat het zich niet kon verenigen met de eis tot onmiddellijke teruggave, maar dat "nimmer is ontkend dat een groot deel van de archiefstukken eigendom is van het Anne Frank Fonds".

Ook laat de stichting weten dat de uitspraak geen gevolgen heeft voor de dagboeken van Anne Frank. Die zijn eigendom van de Staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl