NOS NieuwsAangepast

Rutte blijft bij sociaal akkoord

Het kabinet doet er alles aan om het sociaal akkoord te behouden. Dat zei premier Rutte in het Kamerdebat over de bezuinigingen. "We zullen dus geen maatregelen nemen die in strijd zijn met het sociaal akkoord."

De premier reageerde op vragen van de oppositie, die wees op uitspraken van onder anderen FNV-voorzitter Heerts en MKK-voorman Biesheuvel. Heerts zei vorige week dat het kabinet met vuur speelt door 6 miljard euro extra te bezuinigen en Biesheuvel heeft spijt dat hij aan het sociaal akkoord heeft meegewerkt.

'Meer tijd'

Rutte benadrukte nog eens dat het kabinet vasthoudt aan de 6 miljard en dat hij zich daarbij baseert op aanwijzingen van de Europese Commissie. "En als de economie verslechtert, krijgen we vermoedelijk meer tijd van de Commissie om de financiën op orde te brengen", zei hij.

De coalitie onderhandelt op dit moment over de manier waarop de 6 miljard wordt ingevuld. Om draagvlak te krijgen in de Eerste Kamer wordt ook gepraat met D66 en GroenLinks. Rutte zei in het debat dat het kabinet zoekt naar mogelijkheden om "extra zuurstof in de economie te krijgen".

Kritisch

De regeringspartijen VVD en PvdA steunen de aanpak van het kabinet, PVV en SP hebben er geen goed woord voor over en veel andere partijen zijn ook kritisch. PvdA-leider Samsom benadrukte dat het kabinet niet moet tornen aan de uitkeringen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl