NOS NieuwsAangepast

"Strengere controle alcoholverkoop"

Gemeenten moeten streng optreden tegen winkels en horecagelegenheden die de leeftijdsgrens voor verkoop van alcohol slecht naleven. Dat zei staatssecretaris Van Rijn op een congres over lokaal alcoholbeleid.

Volgens Van Rijn wordt nu nog te vaak door de vingers gezien dat jongeren onder de 16 jaar op bepaalde plekken drank kunnen kopen. Gemeenten moeten daar sinds begin dit jaar op toezien. Per 1 januari 2014 gaat de leeftijdsgrens naar 18 jaar.

Sociale norm

De staatssecretaris wees erop dat gemeenten voldoende middelen hebben om op te treden tegen verkopers die zich niet aan de regels houden. Ze kunnen bijvoorbeeld een bestuurlijke boete opleggen of de alcoholafdeling van een supermarkt tijdelijk sluiten.

"Het is normaal om voor je 18e geen alcohol te drinken", zei Van Rijn. "Dat is de sociale norm waar we met zijn allen naartoe moeten". Hij riep gemeenten op om door te pakken "en in de bres te springen voor de gezondheid van hun jonge inwoners".

Slijterijen

De laatste landelijke cijfers over naleving van de leeftijdsgrens voor alcohol stammen uit 2011, laat het ministerie van VWS weten. In de horeca hield 11 procent zich toen strikt aan de regels, onder supermarkten was dat 30 procent en onder slijterijen 40 procent.

Sindsdien zijn er enkele plaatselijke onderzoeken gedaan, zoals in Utrecht eerder dit jaar. "Die wijzen niet op een significante verbetering van dat landelijke beeld", aldus het ministerie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl