NOS NieuwsAangepast

Samsom: lage inkomens ontzien

PvdA-leider Samsom vindt dat de rekening van de extra bezuinigingen niet bij de mensen met de laagste inkomens mag worden gelegd. Bij het Kamerdebat over de bezuigingen zei hij dat uitkeringen moeten worden ontzien.

Samsom is het eens met het kabinet dat er volgend jaar 6 miljard euro extra wordt bezuinigd. De coalitie onderhandelt op dit moment over de manier waarop. Samsom noemde als mogelijkheid om opnieuw in te grijpen in de zorg. Maar volgens hem moet daarbij vooral worden gekeken naar het "systeem". Hij denkt niet aan aanpakken van zorgpremie, pakket en eigen risico.

Kindregelingen

De PvdA-leider houdt er ook rekening mee dat er bezuinigd wordt op de zogeheten kindregelingen.

VVD-fractievoorzitter Zijlstra kreeg veel vragen van de oppositie over de omvang van de bezuinigingen. Het ging daarbij vooral om de vraag of het ook meer dan 6 miljard kan worden. Zijlstra zei dat hij net als Eurocommissaris Rehn nu uitgaat van 6 miljard. Als de economie tegenvalt, krijgen we mogelijk meer uitstel om aan de Europese 3 procentnorm te voldoen, zei hij.

Verdeelde oppositie

De oppositie is zeer verdeeld over de aanpak van het kabinet. PVV en SP vinden dat het kabinet te veel bezuinigt en zijn oren te veel naar Brussel laat hangen. Zij hekelden het kabinetsbeleid in felle bewoordingen.

CDA-leider Buma herhaalde dat hij geen nieuwe belastingverhogingen steunt en ook vroeg hij zich af waarom Rutte zijn beleid zo afstemt op de Europese Commissie, terwijl hij eerder zei dat Nederland "het niet voor Brussel doet".

D66-voorman Pechtold drong er nog eens op aan meer te hervormen; ChristenUnie-leider Slob waarschuwde dat het gezin niet als melkkoe mag worden gebruikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl