NOS NieuwsAangepast

Premier Australië weggestemd

De Australische premier Julia Gillard stapt per direct op. Oud-premier Kevin Rudd volgt haar op als leider van de Laborpartij en waarschijnlijk ook als premier.

Bij een vertrouwensstemming over het partijleiderschap kreeg Rudd 57 stemmen, tegen 45 stemmen voor Gillard. De premier had zelf eerder vandaag de stemming uitgeschreven vanwege de grote onvrede binnen haar partij.

Steun

Gillard had duidelijk gemaakt dat ze bij verlies direct uit de politiek zou stappen. Rudd heeft de steun van de Groenen en van onafhankelijke parlementariërs nodig voordat hij als premier kan aantreden.

Morgen wordt naar verwachting duidelijk of Rudd kan rekenen op voldoende steun in het parlement. Na de stemming maakten nog vier Labor-ministers bekend dat ze opstappen.

Verlies

De regerende Laborpartij staat op zwaar verlies voor de komende verkiezingen. Die zouden medio september plaatsvinden, maar worden nu wellicht vervroegd.

Gillard versloeg Rudd drie jaar geleden ook als gevolg van slechte peilingen. Als premier raakte ze diverse keren in grote problemen, onder meer door de ophef over de vele bootvluchtelingen die naar Australië komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl