NOS NieuwsAangepast

WK voor voetbalrobots begonnen

In Eindhoven is vandaag de aftrap gegeven voor de wereldkampioenschappen voetbal voor robots. In verschillende categorieën nemen allerlei robot-teams het tegen elkaar op.

Aan de RoboCup 2013 doen zo'n 2500 teams mee uit ongeveer 40 landen. Het toernooi is bedoeld voor autonome robots, die niet van afstand bestuurd worden, maar die zich zelfstandig over het veld bewegen.

Complex

Wat Pieter Jonker betreft, hoogleraar Robotica aan de TU Delft, wordt het een alles behalve saai toernooi. "Het wordt verschrikkelijk spannend. Robots worden tegenwoordig zo complex gebouwd, dat je echt niet weet waarom ze bepaalde beslissingen nemen", zei Jonker dinsdag in Met het Oog op Morgen.

Het deelnemersveld bestaat vooral uit universiteitsteams. Ook titelverdediger Tech United uit Eindhoven doet mee. Dat team won vorig jaar op het WK in Mexico de 'Middle Size League', de competitie waarin robots van ongeveer een meter hoog, bewegend op wielen, tegen elkaar spelen.

Nerds

Hoewel het aantal deelnemende landen ongeveer even groot is als vorig jaar, plaatst techniekfilosoof Martijntje Smits vraagtekens bij de potentie van het robotvoetbal. "Ik vraag me af of dit ooit gaat uitgroeien tot meer dan een hobby voor nerds. Het zijn toch vooral wetenschappelijke teams die eraan meedoen, maar ik betwijfel of het ooit een publieksevent zal worden."

Aan de toegangsprijs zal dat in elk geval niet liggen. Het toernooi is gratis te bezoeken en duurt tot en met 30 juni.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl