NOS NieuwsAangepast

"Diploma Rutte op Ibn Ghaldoun"

PVV-leider Wilders heeft hard uitgehaald naar premier Rutte. In een Kamerdebat over de bezuinigingen zei Wilders dat het er op lijkt dat Rutte zijn economiediploma heeft gehaald op het Ibn Ghaldoun-college.

Volgens Wilders sloopt Rutte met zijn bezuinigingsbeleid de economie. "Alles wat moet groeien, krimpt en alles wat moet krimpen groeit," zei Wilders.

De PVV vindt dat het kabinet op bevel van Brussel een vernietigend beleid voert. Wilders pleit voor belastingverlagingen.

Extra bezuiningen

Ook de SP ziet niets in de aanpak van het kabinet. Volgens partijleider Roemer doet het kabinet precies het omgekeerde van wat Nederland nodig heeft. Hij zei dat de extra bezuinigingen zullen leiden tot meer werkloosheid, minder zorg, verdere afbraak voor sociale voorzieningen, minder economische groei, minder koopkracht en meer armoede.

"Stop met bezuinigen en geef Nederland rust en vertrouwen," zei Roemer.

Kritische vragen

CDA, D66 en ChristenUnie, partijen die belangrijk voor het kabinet kunnen zijn voor een meerderheid in de Eerste Kamer, hadden veel kritische vragen. CDA-leider Buma vroeg zich af "waar de premier is gebleven die zei dat er niet wordt bezuinigd voor Brussel, maar omdat het goed is voor ons zelf". Buma benadrukte dat het kabinet nu 6 miljard extra bezuinigt, omdat Eurocommissaris Rehn dat bedrag heeft genoemd.

D66-voorman Pechtold wil van het kabinet weten of het echt bij 6 miljard zal blijven en hij wil ook opheldering over de status van het sociaal akkoord. ChristenUnie-leider Slob waarschuwde het kabinet "het kind niet als melkkoe te gebruiken".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl