NOS NieuwsAangepast

Congres Brazilië doet handreiking

Het Braziliaanse parlement heeft het voorstel om het Openbaar Ministerie minder macht te geven, verworpen. De verschuiving van bevoegdheden van het OM naar de politie was een van de redenen waarom Brazilianen in de afgelopen week massaal de straat opgingen.

Met 430 stemmen voor en negen tegen veegden de parlemetariërs het voorgestelde amendement van tafel. Het Congres doet hiermee, na eerdere beloften over politieke hervormingen, opnieuw een stap in de richting van de betogers.

De demonstranten zijn tegen de maatregel die de politie meer macht zou geven in het onderzoek naar misdaden. Ze vrezen dat dit de weg opent naar corruptie, toch al een veelvoorkomend probleem onder Braziliaanse agenten.

Onafhankelijk onderzoek

Ook andere criciti benadrukken dat het de taak van de openbare aanklagers in Brazilië is om eerlijk en onafhankelijk onderzoek naar criminaliteit uit te voeren.

Vanavond staan er weer grote betogingen op het programma in verschillende Braziliaanse steden. In Belo Horizonte, waar het nationale elftal in de halve finale van de Confederations Cup tegen Uruguay voetbalt, worden tienduizenden betogers verwacht.

Het straatprotest richt zich ook tegen geldverslindende sportevenementen als het WK van 2014 en de Olympische Spelen in 2016.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl