NOS NieuwsAangepast

Vrouw ziet door chip op netvlies

Voor het eerst in Nederland kan iemand die lange tijd blind was, weer zien door een netvliesimplantaat. De vrouw die de chip op haar netvlies kreeg was de afgelopen 26 jaar blind door een erfelijke ziekte.

De operatie is uitgevoerd door het Oogziekenhuis Zonnestraal in Amsterdam. Het is één van de vijf locaties ter wereld waar de operatie wordt uitgevoerd. De vrouw van 63 is de veertigste persoon ter wereld die door de techniek haar zicht gedeeltelijk terug heeft.

De vrouw draagt een soort zonnebril met daarin een camera, die het waargenomen beeld naar een draagbare computer stuurt. Die computer zet het beeld om in signalen die draadloos naar de chip op haar netvlies verstuurd worden.

Lage resolutie

"Helemaal terug komt haar zicht nooit", zegt de directeur van het ziekenhuis. "Wat ze ziet kan je vergelijken met zwart-wit beeld in een hele lage resolutie".

Twee andere Nederlanders ondergaan binnenkort dezelfde operatie. De kosten voor de ingreep zijn 100.000 euro en worden niet vergoed door zorgverzekeraars.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl