Waar Rooks is, is Theunisse

Na Yvonne van Gennip en het Nederlands elftal, is er in 1988 bijna nog meer Oranje-succes. Steven Rooks was dichter bij een Nederlandse Tour-zege dan gedacht...

Op 19 juli staan twee etappes op het programma. Tijdens de lunch krijgt teammanager Harrie Jansen een briefje in zijn handen gedrukt.

'Theunisse positief in de etappe naar Morzine.'

Delgado positief

José Miguel Echevarri, ploegleider van de Reynolds-ploeg, heeft eenzelfde boodschap gekregen over zijn kopman Pedro Delgado, op dat moment drager van de gele trui.

Beide mannen besluiten het nog even stil te houden. Maar na de middagetappe krijgt de pers er toch lucht van. Honderden journalisten verzamelen zich in de lobby van het hotel. Ondertussen spreken PDM-ploegleider Jan Gisbers en Jansen met Theunisse. Die ontkent in alle toonaarden. Het kan niet zo zijn. Hij is er kapot van.

Tour-directeur Xavier Louy staat ondertussen de toegestroomde pers te woord. Om geen pottenkijkers te hebben, beleggen Jansen en Louy later op de avond een bijeenkomst in de bosjes aan het meer. Zij sluipen, samen met Gisbers, via een raam naar buiten. Ook Echevarri is erbij. De Tour-organisatie wil maar één ding: Delgado moet de Tour verlaten.

Besmette gele trui

Een 'besmette' geletruidrager, daar zit niemand op te wachten. Het geel moet dan worden overgedragen aan Rooks.

Rooks zit in een spagaat. Hij rijdt de Tour van zijn leven en mag een dag later misschien wel in het geel starten. Maar op die manier wil hij niet winnen. Delgado is in zijn ogen de beste en verdient het om in Parijs op het hoogste treetje te staan. Bovendien deelt hij een kamer met een geknakte renner. Theunisse heeft z'n koffers al gepakt en wil de Tour verlaten. Het kost Rooks al zijn overredingskracht om hem weer op de fiets te krijgen.

Bosjesberaad

Het kamp Delgado geeft in het bosjesberaad geen millimeter toe. Ook al omdat blijkt dat het middel dat Delgado zou hebben genomen wel op de dopinglijst staat van het IOC, maar niet op die van de UCI. De uitkomst: Delgado blijft en Theunisse krijgt een tijdstraf van tien minuten, zoals in die tijd gebruikelijk was.

Theunisse eindigt uiteindelijk als elfde op ruim twintig minuten van de Spanjaard. Rooks wordt tweede.

Zondag, 22.15 uur

Andere Tijden Sport gaat met de hoofdrolspelers van toen (Pedro Delgado, Gertjan Theunisse, Steven Rooks, Harrie Jansen en Xavier Louy) terug naar de Tour van 1988.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl