NOS NieuwsAangepast

Poetin: Snowden is in Moskou

De Russische president Poetin zegt dat de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden nog op een luchthaven van Moskou is. Hij bevindt zich in de transitzone van de luchthaven Sjeremetjevo, achter de douane. Hij is een vrij man, zei Poetin op een persconferentie in Finland.

Washington heeft Rusland gevraagd Snowden te arresteren en uit te leveren. Poetin benadrukte dat Snowden geen misdrijf heeft gepleegd in Rusland. "Hoe sneller hij vertrekt, hoe beter", voegde hij eraan toe.

Uitleveringsverzoek

De Russische president sprak de hoop uit dat de kwestie-Snowden de relatie tussen Rusland en de Verenigde Staten niet zal schaden.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Lavrov, zei eerder vandaag dat het uitleveringsverzoek van de VS ongegrond en onacceptabel is. "Wij hebben niets te maken met Snowden", zei Lavrov, die benadrukte dat de oud-CIA-medewerker nooit de Russische grens is overgestoken.

Asiel

Snowden is hoogstwaarschijnlijk zondag vanuit Hongkong aangekomen op de luchthaven in Moskou. Medewerkers van de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot zeiden dat hij maandagmiddag door zou vliegen naar Havana, maar het vliegtuig naar Cuba vertrok zonder de Amerikaan.

Ecuador meldde afgelopen weekend dat Snowden asiel heeft gevraagd in dat land. Het land heeft de aanvraag nog in behandeling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl