NOS NieuwsAangepast

Onderzoek pur-isolatie Friesland

De GGD Fryslân begint in Heerenveen een onderzoek naar gezondheidsklachten van een aantal huurders van woningcorporatie Woonfriesland. Bewoners van de Kruidenbuurt in Heerenveen vermoeden dat hun klachten veroorzaakt worden door pur-isolatie onder de vloer.

De verdenking ontstond vorige maand toen buurtbewoners bij elkaar dezelfde symptomen ontdekten: geïrriteerde ogen, hoofdpijn, huidirritatie, benauwdheid en duizeligheid. Ze kwamen er achter dat de klachten waren begonnen na grootscheepse renovatie door de woningbouwvereniging in de winter van 2011-2012. Daarbij is ook de vloer met purschuim geïsoleerd.

Klachten

Een eerste inventarisatie door een bewoonster leverde 22 klachten op. Dat is doorgegeven aan Woonfriesland, die daarop de GGD inschakelde.

De woningbouwvereniging heeft de bewoners van 186 betrokken woningen opgeroepen zich te melden. Zestien huishoudens hebben aan de GGD laten weten dat ze gezondheidsklachten hebben die ze in verband brengen met de isolatie.

De GGD gaat bij alle melders van klachten op huisbezoek om hun verhaal te horen. Daarna volgt nog een onderzoek waarin naar het hele woonklimaat wordt gekeken.

Isolatieproject stilgelegd

Ook andere woningbouwverenigingen kampen met dit probleem. Bij het Meldpunt Purslachtoffers zijn klachten binnenkomen van huurders in Zeist, Edam, Borger, Alkmaar, Lemmer, Nijmegen, Vries en Haren.

In Werkendam is een isolatieproject stilgelegd tot er meer bekend is over pur. In Haarlem is een woningbouwvereniging gestopt met pur; daar wordt nu een andere isolatietechniek gebruikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl