NOS NieuwsAangepast

Ophef over onderzoek schaliegas

Bij overleg dat het ministerie van Economische Zaken voert over de winning van schaliegas is ruzie ontstaan over de geheimhoudingsplicht die het ministerie de deelnemers aan de zogenoemde klankbordgroep oplegt.

Economische Zaken wil dat de betrokkenen een geheimhoudingsverklaring tekenen over de inhoud van een conceptrapport over de gevolgen van schaliegaswinning.

De gemeenten Noordoostpolder en Boxtel zijn uit de klankbordgroep gestapt omdat ze zich niet kunnen vinden in het gebrek aan transparantie. Eerder haakten de provincies Noord-Brabant, Limburg en Zeeland af, en gisteren stapte ook Milieudefensie uit het overleg.

Opheldering

Volgens GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren wordt daarmee de toekomst van de Klankbordgroep Schaliegas onzeker.

De Tweede Kamer heeft het kabinet om opheldering gevraagd. Van Tongeren wil dat minister Kamp de Kamer uitlegt waarom hij het rapport geheim wil houden, terwijl het onderzoek al klaar is.

'Twee kwaden'

Volgens het ministerie van Economische Zaken krijgt de Tweede Kamer het rapport eind augustus. Tot die tijd wil het ministerie het onderzoek kunnen bestuderen. Omdat de klankbordgroep eerder wordt geïnformeerd dan de Kamer, wil het ministerie het rapport geheim houden.

Wethouder Peter van de Wiel van de gemeente Boxtel stelt dat het ministerie zich niet aan de afspraken heeft gehouden. Zo zijn beloofde tussenrapportages niet gekomen en krijgen de betrokkenen van het conceptrapport alleen de conclusies te horen. Hij vindt ook dat de klankbordgroep, gezien de partijen die eruit zijn gestapt, de samenleving niet meer vertegenwoordigt.

54 hoogleraren

Afgelopen weekend sprak een groep van 54 hoogleraren zich uit tegen de winning van schaliegas in Nederland. De nadelen zouden veel groter zijn dan de voordelen.

Het gas levert volgens de hoogleraren 20 tot 30 miljard euro op, maar de schade aan het milieu zou een veelvoud ervan bedragen. Zo kan de winning van schaliegas ertoe leiden dat drinkwater ernstig vervuild raakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl