NOS NieuwsAangepast

"Behoud Geschiedeniscentrum"

De oud-voorzitters van Tweede en Eerste Kamer willen dat het ministerie van Onderwijs het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis blijft subsidiëren. In een open brief in de Volkskrant schrijven ze dat het kabinet de "continuering van de parlementaire geschiedschrijving" moet waarborgen.

Het kabinet gaat fors snijden in allerlei onderwijssubsidies die niet bijdragen aan echte onderwijstaken. Het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis in Nijmegen is een van de instellingen die het ministerie niet meer financieel wil steunen.

Het Centrum is onder meer verantwoordelijk voor een serie over de geschiedenis van naoorlogse kabinetten en het brengt elk jaar een jaarboek uit.

Snelle doorstroming

De briefschrijvers vinden door de snelle doorstroming van politici het collectieve parlementaire geheugen toch al gebrekkig. De redenen om in de jaren tachtig een stichting op te richten die het Centrum ondersteunt, zijn alleen maar sterker geworden, schrijven ze.

De brief is ondertekend door de oud-Tweede Kamervoorzitters Dolman, Deetman, Bukman, Van Nieuwenhoven, Weisglas en Verbeet en de vroegere Eerste Kamervoorzitters Van der Linden, Timmerman-Buck, Braks, Korthals Altes, Tjeenk Willink en Steenkamp.

De Tweede Kamer praat later deze week over de onderwijssubsidies.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl