NOS NieuwsAangepast

Jongeren krijgen lager pensioen

Het kabinetsbeleid heeft grote gevolgen voor jongeren die nu gaan sparen voor hun pensioen. Dat blijkt uit een berekening van pensioenadviseur Erik van den Doel van onderzoeksbureau Mercer op verzoek van de NOS.

Het kabinet wil de jaarlijkse pensioenopbouw beperken. Als de nieuwe regels worden ingevoerd bouwen mensen die nu 25 jaar zijn met een modaal inkomen gemiddeld zo'n 12 procent minder pensioen op dan in het huidige systeem. Voor 2x en 3x modaal loopt dat op naar 14 en 15 procent.

Salaris

Uit het overzicht blijkt dat jongeren het meest geraakt worden door de maatregelen. In een advertentie waarschuwden de vakcentrales FNV, CNV en MHP, pensioenfonds ABP en het Verbond van Verzekeraars dat het pensioen van jongeren in gevaar komt wanneer het kabinet de jaarlijkse pensioenopbouw wil beperken.

Uit het overzicht van Mercer blijkt verder dat de topverdieners van de toekomst geconfronteerd worden met de grootste teruggang in pensioen. Zij sparen voor een pensioen dat zo'n 33 procent lager ligt dan met de huidige regels het geval zou zijn. Dat komt omdat in de kabinetsplannen boven een salaris van 100.000 euro geen pensioen meer wordt opgebouwd.

Indicatie

In de berekening is het huidige pensioensysteem vergeleken met het systeem dat het kabinet wil uitvoeren. Het kabinet rekent erop dat jongeren langer zullen werken; een 25-jarige zal in de toekomst tot voorbij zijn 71ste jaar moeten werken.

Het onderzoek geeft een indicatie; omdat pensioenfondsen van elkaar verschillen zal de uitwerking voor iedere werknemer uiteindelijk toch weer verschillen.

1,75% vergeleken met 2,25%Werknemer geboren daling t.o.v. huidig stelsel 1958 OP+AOW 1xmodaal -4% 2xmodaal-4% 3xmodaal-4% 4xmodaal-9%

Werknemer geboren daling t.o.v. huidig stelsel 1968 OP+AOW 1xmodaal -8% 2xmodaal-9% 3xmodaal-10% 4xmodaal-19%

Werknemer geboren daling t.o.v. huidig stelsel 1978 OP+AOW 1xmodaal -12% 2xmodaal-14% 3xmodaal-15% 4xmodaal-27%

Werknemer geboren daling t.o.v. huidig stelsel 1988 OP+AOW 1xmodaal -14% 2xmodaal-18% 3xmodaal-19% 4xmodaal-33%

In de Tweede Kamer lijkt zich een meerderheid af te tekenen voor het pensioenplan van het kabinet. De regeringsfracties VVD en PvdA steunen het omstreden plan in beginsel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl