NOS NieuwsAangepast

VS waarschuwt China en Rusland

Het Witte Huis heeft harde taal geuit richting China en Rusland over klokkenluider Snowden. Volgens de Amerikanen heeft China een doelbewuste keuze gemaakt door Snowden te laten vertrekken uit Hongkong.

"Die keuze heeft de relatie tussen Amerika en China geschaad", aldus een woordvoerder van het Witte Huis.

Moskou

Amerika gaat ervan uit dat Snowden nog in Moskou zit en waarschuwt de Russen dat ze hem niet moeten laten gaan. Het Witte Huis verwacht dat de Russische autoriteiten naar alle mogelijkheden kijken om Snowden uit te leveren aan de VS, zodat hij daar berecht kan worden.

President Obama zei tijdens een persconferentie dat alle juridische opties bekeken worden om Snowden voor een Amerikaanse rechter te krijgen. Daarbij wordt samengewerkt met andere landen. Obama zei niet welke landen hij bedoelde. Verslaggevers hadden hem gevraagd of hij over Snowden had gesproken met de Russische president Poetin.

Verwacht werd dat Snowden vanmiddag vanuit Moskou naar Cuba zou vertrekken, maar hij is niet aan boord gegaan. Gisteren kwam hij in Moskou aan met een lijnvlucht vanuit Hongkong.

PRISM

Oud-CIA-medewerker Snowden maakte deze maand het geheime spionageprogramma PRISM van de Amerikaanse geheime diensten openbaar. Daarmee kunnen telefoon- en internetgegevens van burgers worden bekeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl