NOS NieuwsAangepast

Indonesië: sorry voor de smog

De Indonesische president Yudhoyono heeft de buurlanden Singapore en Maleisië excuses aangeboden voor de luchtvervuiling die de bosbranden in zijn land hebben veroorzaakt.

Yudhoyono zei dat Indonesië hard werkt aan de bestrijding van de vuren, die vaak worden aangestoken door boeren en bedrijven die extra land willen hebben. De regering heeft al vliegtuigen en helikopters ingezet om de branden te blussen, maar belooft nu meer brandweermensen naar de branden te sturen.

Praten

Vooral de branden in de provincie Riau op het eiland Sumatra leiden al tientallen jaren tot zware smog in Singapore en Maleisië. Het afgelopen weekend waren de vervuilingsniveaus zo hoog dat in sommige gebieden de noodtoestand werd afgekondigd en dat mensen niet naar buiten konden.

Maleisië nodigt de ministers van Zuidoost-Aziatische landen uit volgende week naar Kuala Lumpur te komen om over het probleem te praten. De bijeenkomst was eigenlijk voor eind augustus gepland.

Singapore heeft al toegezegd naar de conferentie te komen. Maleisië wacht nu nog op antwoord van Indonesië, Thailand en Brunei.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl