NOS NieuwsAangepast

"Meer oplichting bij webshops"

Internetcriminelen zullen de komende jaren vaker proberen om mensen op te lichten via malafide webshops. De speciale officier van justitie voor fraude op internet verwacht dat oplichting via handelssite als Marktplaats afneemt.

Volgens de officier, Jesse van der Putte, is dat het gevolg van goede opsporing en vervolging van oplichters op handelswebsites. Online handelsplaatsen worden volgens de officier steeds vaker gebruikt als advertentieplatform van een malafide webwinkel.

Safé

De officier van justitie adviseert consumenten om goed te kijken naar het logo 'waarborg webwinkelen' dat zo'n winkel voert. Criminelen kunnen dat logo kopiëren, maar de hyperlink achter het logo kunnen ze niet kopiëren.

Van der Putte adviseert om vooral op het waarborg-logo te klikken. "Als je dan wordt doorgelinkt, zodat je kunt zien met wat voor winkel je te maken hebt, zit je normaal gesproken safe", zegt hij in het magazine Opportuun van het Openbaar Ministerie.

In 2012 waren er volgens het OM 40.000 aangiftes van internetoplichting. Daarbij was de gemiddelde schade per aangifte 196 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl