NOS NieuwsAangepast

10.000 oproepen extra mazelenprik

Zeker 10.000 baby's uit gebieden waar mazelen heerst, kunnen vervroegd worden ingeënt. Dat heeft minister Schippers besloten op advies van het RIVM. Sinds eind mei verspreidt de mazelen zich in gebieden waar veel reformatorisch gezinden hun kinderen om hun geloofsovertuiging niet laten vaccineren.

Gewoonlijk krijgen baby's hun eerste mazelenprik als ze veertien maanden oud zijn. Maar nu er in Nederland in totaal 130 gevallen van mazelen zijn gemeld, kunnen ouders in de risicogebieden hun baby al eerder laten vaccineren. Daarbij gaat het om kinderen in de leeftijd van zes tot veertien maanden. Jongere baby's hebben nog een natuurlijke bescherming tegen de infectieziekte.

Er zijn gevallen van mazelen vastgesteld rond reformatorische scholen in het Land van Heusden en Altena, de Bommelerwaard en de Alblasserwaard. Ook komt de ziekte voor in Zeeland, het Groene Hart en de Utrechtse Heuvelrug.

Zeeland

De GGD Zeeland houdt extra spreekuren in verband met de mazelen. In de gemeenten Tholen, Reimerswaal en Borsele krijgen alle ouders met een baby tussen de 6 en 14 maanden een uitnodiging voor vaccinatie. Zeeuwse kinderen tot 19 jaar uit reformatorisch gezinde gezinnen krijgen ook een uitnodiging, ongeacht hun woonplaats.

In Zeeland zijn vier bevestigde gevallen van de mazelen en een aantal vermoedelijke gevallen.

De inentingscampagne beperkt zich tot het risicogebied, zegt het RIVM, omdat de vaccinatie tegen mazelen op een jongere leeftijd minder lang effectief is. Voor de rest van het land blijft dus gewoon de leeftijdsgrens van veertien maanden van kracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl