NOS NieuwsAangepast

Ziekenhuis failliet, wat nu?

Patiënten van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis (RPZ) in Spijkenisse kunnen gewoon naar het ziekenhuis. De zorg voor de patiënten gaat voorlopig door. Dat hebben de curatoren laten weten nadat de rechtbank het faillissement van het ziekenhuis had uitgesproken.

Patiënten hoeven niet bang te zijn dat de verzekering hun rekening niet vergoedt, want de zorgverzekeraars zijn dat verplicht.

Ontslagen

Voor het personeel betekent het faillissement dat alle medewerkers ontslagen worden. Tijdens de ontslagtermijn van vier tot zes weken gaat het werk gewoon door. Ook de overeenkomsten die de maatschappen van artsen met het ziekenhuis hebben, lopen voorlopig door. Het ziekenhuis overlegt vandaag nog met de artsen over de toekomst.

Het is voor het eerst in twintig jaar dat er een ziekenhuis failliet is verklaard. De directe aanleiding is dat het ziekenhuis niet in staat is het salaris van juni te betalen.

Overname mogelijk?

De curatoren, de Haagse advocaten Bentfort van Valkenburg en Vermeeren, zijn al sinds 5 juni in gesprek met een aantal overnamepartijen uit de zorgsector om te onderzoeken of een doorstart van het ziekenhuis mogelijk is. Daarbij zijn veel partijen uit de zorg betrokken, van zorgverzekeraars en banken tot het ministerie van Volksgezondheid.

Mocht eind deze week duidelijk worden dat een doorstart op korte termijn niet mogelijk is, dan treedt het afbouwscenario in werking. Dat betekent dat de zorg wordt verdeeld over andere ziekenhuizen in de regio.

Gesprekken over een doorstart van het ziekenhuis zijn al gaande sinds vorig jaar november duidelijk werd dat het ziekenhuis het niet op eigen kracht kon redden. De Raad van Bestuur wil graag dat het ziekenhuis voor de regio behouden blijft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl