Meer wanbetalers zorgpremie
Door redacteuren Rinke van den Brink en Bart Kamphuis
Steeds meer mensen betalen de premie voor hun zorgverzekering niet meer of hebben grote moeite om die te betalen. Het aantal mensen bij wie de premie wordt ingehouden op het loon of de uitkering omdat ze meer dan een half jaar niet betaald hebben, is daardoor flink toegenomen.
Verder treffen verzekerden vaker betalingsregelingen met hun zorgverzekeraar vóór het zover komt. Ze doen dat zowel voor de premie voor hun verzekering als voor het eigen risico. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS bij de zorgverzekeraars.
Stijging
Het aantal mensen dat geen premie voor de verplichte basisverzekering betaalde lag jarenlang op ongeveer 300.000. Maar in 2013, toen het eigen risico met de helft omhoog ging naar 350 euro, steeg het aantal.
Op 1 januari waren er nog 299.000 verzekerden met een betalingsachterstand van minimaal een half jaar. Op 1 april was hun aantal opgelopen tot 306.000 en op 1 juni stond de teller op 314.000. Met dit groeitempo komt het aantal wanbetalers van wie de premie geïncasseerd wordt door loonbeslag dit jaar uit op ongeveer 340.000.
Die stijging, nu al 5 procent sinds januari, is precies wat minister Schippers van Volksgezondheid niet wil. Verzekeraars konden vanaf 1 september 2009 verzekerden met een betalingsachterstand van zes maanden aanmelden bij het College voor Zorgverzekeringen.
Boete
Het CVZ voert de bronheffing op loon of uitkering uit. Verzekerden betalen hun premie en een boete van 35 procent. De zorgverzekeraars krijgen de zorgpremie van de wanbetalers door het CVZ overgemaakt en ze ontvangen een compensatie voor de kosten die ze maken om de rekeningen van de wanbetalers te innen.
Die vergoedingen kosten het Rijk geld, omdat lang niet alle wanbetalers hun schulden betalen. Van de 1,5 miljard euro aan bronheffing die sinds 2009 is opgelegd door het CVZ, is pas 600 miljoen binnen.
Vergoeding
De stijging van het aantal wanbetalers in de basisverzekering is minister Schippers een door in het oog. Zij wil dat verzekeraars harder hun best gaan doen om te voorkomen dat verzekerden hun premie niet betalen.
Daarom dreigde ze eerder dit jaar in een brief aan de Kamer mee dat de vergoeding die verzekeraars van het CVZ krijgen voor de wanbetalers die daar worden aangemeld, kleiner wordt. Wanbetalers worden dan veel duurder voor verzekeraars. En die gaan dan vanzelf harder lopen, redeneert de minister.