Hoogerland Nederlands kampioen

Johnny Hoogerland»
Johnny Hoogerland ANP

Johnny Hoogerland is in Kerkrade op heroïsche wijze Nederlands kampioen op de weg geworden.

De dertigjarige voormalige pechvogel van Vacansoleil kwam na 228,8 kilometer koers alleen aan. Tom Dumoulin reed op knappe wijze naar het zilver.

Hoogerland lag in februari nog met vijf gebroken ribben en een gekneusde lever in het ziekenhuis. In Limburg toonde hij aan helemaal terug te zijn.

De Zeeuw kwam in de uitermate boeiende finale alleen te zitten met Sebastian Langeveld en Bram Tankink. Eerst moest Tankink lossen en op de slotklim paste ook Langeveld. Tom Dumoulin rukte nog op naar de tweede plaats, maar Hoogerland was gevlogen.

Gesink valt en Mollema stapt af

Om 10.30 uur stapten in Kerkrade 115 renners op de fiets voor de 228,8 kilometer lange nationale wegwedstrijd, verdeeld over 22 ronden van 10,3 kilometer.

Al in de eerste kilometers kwam Robert Gesink ten val. De Blanco-man had veel last, maar kon zijn weg vervolgen. Een ander Blanco-speerpunt, Bauke Mollema, kneep ruim voor de finale in de remmen.

Lieuwe Westra was verrassenderwijs de eerste die de aanval zocht. De renner van Vacansoleil-DCM, die donderdag nog de tijdrittitel opeiste, ging er al in de eerste ronde vandoor en kreeg even later gezelschap van Dion Beukeboom, Dennis Smit en Jasper Hamelink. De vier kregen maximaal vier minuten.

Sterke Westra wordt ingerekend

Westra was veruit de sterkste in de kopgroep. Hij deed het leeuwendeel van het werk en zag zijn medevluchters één voor één wegvallen.

Op 90 kilometer van de meet was Westra nog alleen over. De Fries probeerde het in zijn eentje, maar 35 kilometer verder werd hij ook ingerekend door het door Blanco (dat met zeventien renners was gestart) gecontroleerde peloton.

Een spervuur aan vluchtpogingen leidde vervolgens de uitermate boeiende finale in. Diverse groepjes reden even aan kop, maar werden weer ingerekend. Totdat Tankink, Hoogerland en Langeveld een gaatje van ongeveer 0.30 sloegen.

Emotionele Hoogerland

Achter de drie koplopers bleken de Blanco-troeven Boom en Gesink niet goed genoeg en ontbeerde titelhouder Niki Terpstra de topvorm om het drietal te achterhalen.

Dumoulin deed nog wel een poging. De 22-jarige Limburger van Argos reed op indrukwekkende wijze naar voren, maar kwam net tekort voor de hoofdprijs.

Die ging naar Hoogerland. De Zeeuw werd wereldberoemd toen hij in de Tour met zijn billen in het prikkeldraad lag en kwam in februari opnieuw zwaar ten val. Dit keer viel hij in positieve zin op door zich eerst van Tankink te ontdoen en even later ook Langeveld te lossen. Na afloop bleven de tranen niet uit.

Deel deze pagina

Video

De slotfase van het NK wielrennen op de weg 2013. Johnny Hoogerland reed op de laatste klim weg bij Sebastian... Langeveld en komt solo over de finish.

 • Hoogerland wint NK en huilt van geluk

  De slotfase van het NK wielrennen op de weg 2013. Johnny Hoogerland reed op de laatste klim weg bij Sebastian... Langeveld en komt solo over de finish.

 • NK wielrennen: Hoogerland wint

  Een samenvatting van de NK wielrennen op de weg 2013 met Johnny Hoogerland als winnaar en Robert Gesink en... Bauke Mollema als pechvogels.

 • Gesink valt en kneust rib bij NK

  Robert Gesink komt al vroeg tijdens de NK op de weg in Kerkrade ten val. De Blanco-renner rijdt in de... geneutraliseerde zone nietsvermoedend in het peloton als hij tegen het asfalt smakt. Gesink kneust daarbij een rib.

 • Wielrenners klaar voor start NK

  Zondagmorgen half elf gingen de Nederlandse wielrenners in Kerkrade van start om te strijden om het... Nederlands kampioenschap op de weg. Verslaggever Han Kock was erbij.

Audio

 • Slotfase NK wielrennen 2013 De slotfase van de NK wielrennen 2013 in Kerkrade.
 • "Iedereen had tranen in de ogen Johnny" Bart Voskamp analyseert de wegwedstrijd voor mannen van de NK wielrennen 2013, gewonnen door Johnny Hoogerland.

Video en Audio

 • » Royals weer op gelijke hoogte Video Kansas City Royals heeft de tweede wedstrijd in World Series gewonnen. Het duel met San Francisco...23 okt 2014, 1356 keer afgespeeld
 • » CL: Anderlecht - Arsenal Video De samenvatting van de Champions League-wedstrijd Anderlecht - Arsenal in het seizoen 2014/2015.22 okt 2014, 14542 keer afgespeeld
 • » CL: Loedogorets - FC Basel Video De samenvatting van de Champions League-wedstrijd Loedogorets - FC Basel in het seizoen 2014/2015.22 okt 2014, 5820 keer afgespeeld

Meer video en audio