NOS NieuwsAangepast

VS vraagt om uitlevering Snowden

De Verenigde Staten hebben Hongkong gevraagd om de uitlevering van klokkenluider Edward Snowden. Dat heeft het Witte Huis bevestigd.

Snowden onthulde onlangs het Amerikaanse spionageprogramma PRISM, waarmee inlichtingendiensten op grote schaal telefoon- en internetverkeer afluisteren.

Snowden werkte bij de inlichtingendiensten NSA en CIA. Hij maakte PRISM openbaar via de Britse krant The Guardian. Daarna vluchtte hij naar Hongkong.

Spionage

De Amerikaanse justitie heeft ook een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. Het is niet duidelijk wat daar in staat, maar Snowden zou onder meer worden verdacht van spionage.

Op 10 juni, nadat bekend was geworden dat Snowden de man was die de documenten aan The Guardian had verstrekt, verliet hij zijn hotel in Hongkong. Het is niet bekend waar hij nu is.

Compliceren

Volgens het Witte Huis zou Hongkong de relatie met de VS "compliceren" als Snowden niet binnen afzienbare tijd wordt uitgeleverd. Sommige politici in Hongkong hebben hun steun uitgesproken voor de klokkenluider.

De krant South China Morning Post schrijft dat Amerika in het geheim informatie heeft verzameld die afkomstig is van mobiele telefoons in China. De krant komt tot die conclusie na onderzoek van informatie die door Snowden is gegeven. Het zou gaan om miljoenen sms'jes.

Ook de servers op de Tsinghua-universiteit in Peking zouden door Amerikaanse veiligheidsdiensten zijn aangevallen, meldt de South China Morning Post.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl