NOS NieuwsAangepast

Opnieuw onrust op Taksimplein

Het is al uren onrustig op het Taksimplein in Istanbul. De politie probeert demonstranten te verjagen, maar die komen elke keer weer terug.

De demonstranten kwamen naar het plein, nadat premier Erdogan een toespraak had gehouden in de stad Samsun aan de Zwarte Zee. Hij zei dat de mensen die deze maand de straat op gingen Turkije hebben benadeeld. "De economie is gekrompen, het toerisme is afgenomen en de vijanden van Turkije hebben gewonnen", zei hij.

Volgens Erdogan hebben niet nader omschreven krachten in het buitenland de onlusten veroorzaakt, samen met bankiers en Turkse en internationale media. Diezelfde partijen zouden zich nu op Brazilië hebben gericht.

Herdenking

Na de toespraak kwamen zo'n tienduizend demonstranten naar het Taksimplein. Op het plein zou een herdenking plaatsvinden van de doden die bij de betogingen tegen Erdogan eerder deze maand waren gevallen. Veel demonstranten hadden bloemen bij zich.

Even voor half acht kwamen honderden agenten het plein op om de demonstranten weg te jagen. Daarbij worden waterkanonnen ingezet. De demonstranten bieden lijdzaam verzet en lijken niet van plan om het plein te verlaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl