NOS NieuwsAangepast

Protest in Keulen tegen Erdogan

In Keulen hebben dertig- tot veertigduizend mensen tegen de Turkse premier Erdogan geprotesteerd. Ze willen dat hij aftreedt en dat er nieuwe verkiezingen worden gehouden.

De demonstranten betuigden zich solidair met de demonstranten die eerder deze maand in Istanbul en andere Turkse steden de straat op gingen. Het motto van de demonstratie in Keulen was "Taksim is overal".

De demonstratie was georganiseerd door de alevitische gemeenschap in Duitsland. Alevieten staan een gematigde vorm van de islam voor. Tijdens de rellen in Turkije hebben alevieten in Duitsland het geweld tegen de demonstranten herhaaldelijk veroordeeld.

Opmerking Merkel

Ook bondskanselier Merkel vindt dat de Turkse politie te hard is opgetreden. Een opmerking daarover is verkeerd gevallen bij de Turkse regering. Beide landen hebben elkaars ambassadeur op het matje geroepen. Inmiddels hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van Turkije en Duitsland een "constructief en vriendelijk" gesprek gehad.

De demonstratie verliep vreedzaam. De deelnemers kwamen uit heel Duitsland. Duitsland heeft rond de drie miljoen inwoners met een Turkse achtergrond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl