Trage studenten weg in tweede jaar
Vier universiteiten en hogescholen doen mee met een experiment waarin slecht presterende studenten in het tweede studiejaar weg kunnen worden gestuurd. De proef start met de studenten die in september van dit jaar aan hun studie beginnen.
De Universiteit Leiden, de Rietveldacademie, de TU Delft en het Amsterdam University College voeren het bindend studieadvies in het tweede collegejaar in. Nu mogen instellingen voor het hoger onderwijs alleen in het eerste jaar falende studenten wegsturen.
Druk valt weg
In de praktijk blijkt dat sommige studenten het vervolgens rustiger aan gaan doen, omdat de druk om te presteren is weggevallen.
De studentenvakbond LSVB vindt de invoering van een tweede adviesmoment "geen goed idee". Studeren draait alleen nog maar om punten halen, zegt de bond, terwijl een student juist door activiteiten naast de studie een goed wetenschapper kan worden.
Volgens minister Bussemaker van Onderwijs hebben ook al "heel wat instellingen" gemeld dat ze in 2014 met een proef met bindend studieadvies in het tweede jaar willen beginnen. Het experiment duurt zes jaar.
Eisen
Bussemaker verlangt wel van de universiteiten en hogescholen dat ze de studiebegeleidng verbeteren, de kwaliteit van de docenten verhogen en meer lesuren aanbieden.