NOS NieuwsAangepast

Zonnewende en een supermaan

21 juni: de langste dag en de kortste nacht. Op veel plaatsen in de wereld wordt de zonnewende gevierd, maar in het ene land meer dan in het andere.

In Nederland worden lokaal festivals of nachtwandelingen gehouden, maar geen grote midzomerfeesten als in Engeland, Ierland, Scandinavië, de VS en zelfs China.

Natuurmonumenten bijvoorbeeld organiseert in het hele land nachtwandelingen. Kerken in en rond Nijmegen zijn vanavond open voor publiek en op een aantal plaatsen worden speciale theatervoorstellingen gegeven.

Times Square

Anders is het bij de beroemde prehistorische steencirkel van Stonehenge in Zuid-Engeland. Daar komen elk jaar duizenden mensen bijeen om de zon te zien opkomen. De eerste stralen kruipen tijdens de zonnewende langzaam tussen twee grote opstaande stenen door en dat gebeurde vanochtend onder luid gejuich.

Midzomer in Ierland wordt gevierd met concerten en veel vuurwerk. Op het platteland worden vreugdevuren ontstoken. Dat gebeurt overigens ook in de Scandinavische landen, Finland, Letland, Litouwen en Estland waar in de schemer langs de kust vuren te zien zijn.

In New York wordt een Zweeds midzomerfeest gevierd tijdens de NYC Midsummer-viering in Battery Park. Zo'n 5000 mensen komen daar op af. Het is daarmee een van de grootste zonnewendefeesten ter wereld. En yoga-enthousiastelingen nemen Times Square in hartje Manhattan in om op hun manier de zonnewende te vieren.

Horizon

In de Chinese stad Yulin wordt Midzomer weer heel anders gevierd. Daar werden vandaag duizenden honden gedood en gevild tijdens het hondenfestival. De dieren werden gestoofd en daarna gegeten omdat de Chinezen denken dat ze potentieverhogend zijn.

Dierenactivisten proberen al jaren een eind te maken aan het festival in Yulin, maar tot nu toe tevergeefs.

Vandaag de zonnewende, overmorgen een supermaan. Op 23 juni staat de volle maan zo dicht bij de aarde dat hij heel groot boven de horizon is te zien. Het is de enige keer dit jaar dat er zo'n grote volle maan is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl